9 اردیبهشت 1401
saJad .z ‌‌

کلینیک ترک اعتیاد فضای مجازی

من زمانی انسان بودم ، عنوان مقاله ای هفت هزار کلمه ای است که اندرو سالیوان وبلاگ نویس با نفوذ آمریکایی در نییورک تایمز به چاپ رساند و در آن مقاله جمله ای هشدار دهنده به ما میگوید:
بمباران بی پایان اخبار و شایعات و عکس از ما دیوانگانی معتاد به دریافت اطلاعات ساخته. این اتفاق مرا نابود کرد و ممکن است با شماهم چنین کند.
زمانی که در جمعی هستید و با افراد درباره این موضوع صحبت می کنید که باید کمتر از فناوری ها استفاده کنید آنها با گفتن اینکه هرکدام چه مزایایی برای ما و دنیای ما دارند ما را خلع سلاح میکنند.دلایلی از جمله تماس تصویری سربازی با اعضای خانواده یا پیگیری زندگی افراد خاص. اما بحث ما بر سر نادیده گرفتن مزیت های فناوری های امروز نیست.زندگی در دنیای مدرن و استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند تا حد زیادی اعتیادآور باشد؛ بنابراین باید فلسفه‌ی استفاده از هر کدام از این فناوری‌ها را بیاموزیم.کال نیوپورت نویسنده کتاب پر فروش کار عمیق در کتاب مینامالیسم دیجیتال خود معتقد است مینیمالیسم دیجیتال ، کلید اصلی یک زندگی متمرکز در یک جهان پرهیاهو است و کلید پیشرفت در دنیای فوق مدرن ما ، صرف زمان کمتری برای استفاده از فناوری است. او معتقد است شبکه های اجتماعی و فناوری ها باید تا حد امکان شخصی سازی شده شوند تا آنها در اختیار ما باشند ، نه ما در اختیار فناوری ها.

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد.

این فناوری ها و صاحبان آنها تلاش کرده اند تا نقش خودشان را در زندگی ما گسترش دهند و فضایی بیش از آنچه در ابتدا از آنها خواسته بودیم اشغال کنند.مردم به دلیل تنبلی و بی هدف بودن شان نیست که تسلیم صفحه نمایش گوشی می شوند بلکه بیلیون ها دلار سرمایه گذاری شده تا آدم ها در این دام گرفتار شوند و هیچ راه فراری نداشته باشند. آنها چنان برنامه ریزی شده و مهندسی شده عمل میکنند که به ما دیکته میکنند چگونه رفتار ، احساس و عمل کنیم.این اتفاق گاهی به قیمت بازماندن از سایر فعالیت های مفید و موردعلاقه مان می شود.در واقع چیزی که افراد را از فضای مجازی خسته می کند احساس از دست دادن کنترل بر فعالیت های روزمره است.اینگونه شما به فضای مجازی معتاد میشوید.اعتیاد شرطی ست که در آن افراد به استفاده ی مکرر از یک ماده اقدام میکنند یا رفتاری را تکرار میکنند و پاداشی از آن میگیرند، انگیزه ای قوی برای تکرار مداوم آن رفتار، بدون توجه به عواقب مضرش.
پس نتیجه ی ترسناک و آزار دهنده ای که تا به اینجا میتوان گرفت این است که ، در بسیاری از موارد ویژگی های اعتیادآور فناوری های جدید اصلا تصادفی نیستند، بلکه به دست مهندسان باهوش طرحی شده اند.

اعتیاد به فضای مجازی پرنده ایست که برای پرواز خود و اوج گرفتن نیاز به دوبال دارد:تقویت مثبت متناوب و میل به کسب تایید اجتماعی.منظور از تقویت مثبت متناوب یعنی اینکه پاداش های غیر منتظره ای که به شما میرسد نسبت به پاداش های برنامه ریزی شده برای افراد جذاب تر اند. پاداش متناوب زمانی اتفاق می افتد که شما مطلبی را منتشر میکنید تعداد بازدیدها و لایک ها پاداش هایی هستند که در هربار انتشار مطلب تعداد متفاوتی هستند. در هر بار انتشار مطلب در صفحات در واقع شخص در حال قمار است که آیا لایک خواهد گرفت یا نه؟چقدر بازدید خواهد داشت؟و…
دومین بال پرنده اعتیاد به فضای مجازی میل به کسب تایید اجتماعی است. به دلیل اینکه ما موجودات به شدت اجتماعی هستیم هرگز نمی توانیم نسبت به اطرافیانمان بی اعتنا باشیم. لیاپرلمن ، مدیر تیمی که لایک را در فضای مجازی تولید کرد می گوید ، لایک و کامنت شما چه کم باشه و چه زیاد، حس چندان خوبی ندارد. انگار قرار نیست هیچ وقت بازخورد ارضا کننده ای دریافت کنیم. و همین میل به تایید است که نوجوانان را ترغیب میکند در این دنیای مجازی فعال باشند.
بعد از شناخت عوامل موثر بر اعتیاد فضای مجازی وارد مرحله پاکسازی میشویم. هدف جدایی از فناوری نیست ، بلکه باید جرقه ای برای ایجاد یک تغییر دائمی در زندگی دیجیتال تان در شما ایجاد شود.آرام آرام با حذف کردن قسمت های اضافه ی استفاده از فناوری لحظاتی در زندگی شما پیدا میشود که خالی از هرگونه برنامه ای خواهند بود و باید این حفره ها را به خوبی با برنامه های دیگر پر کرد. تلاش کنید تا فعالیت های لذت بخش خودتان را کشف کنید.گاهی خلوت یک راه مناسب برای پر کردن خلا است. از نظر کتلیج خلوت یعنی اتفاقی که در ذهن ما رخ می دهد و نه در محیط اطراف و حالتی ست که ذهن شما را از گرفتن داده های ورودی از ذهن دیگران آزاد و رها میکند. شما میتوانید در مکانی شلوغ از خلوت لذت ببرید و اگر اجازه ی ورود افکار دیگران به ذهن تان بدهید ، خلوت میتواند در آرام ترین مکان ها هم از بین برود. خلوت ، یک پیش نیاز برای تفکر خلاقانه و بدیع است. پاسکال میگوید: همه مشکلات بشریت از ناتوانی انسان در آرام نشستن به تنهایی در یک اتاق سرچشمه می گیرد. همچنین ادوارد گبین جمله ی زیبایی میگوید: گفتگو درک و فهم را قوی میکند اما خلوت مکتب نبوغ است.بزرگان زیادی دوز های منظم خلوت را در کنار معاشرت اجتماعی معمول برای شکوفایی ذهن انسان ضروری دانسته اند. با همه گیر شدن تکنولوژی به نظر می رسد “خلوت” برای اولین بار در تاریخ بشر، درحال نابود شدن است.
میتوانید پیاده روی کنید و از قدم زدن در خیابان ها و شنیدن صدای زندگی انسان ها و در جریان بودن دنیا لذت ببرید. پیاده روی تفریح موردعلاقه ی نیچه بود و در کتاب غروب بت هایش نوشت: فقط افکاری که با پیاده روی به دست می آیند، ارزش دارند. ژان ژاک روسو نیز از دیگر شخصیت هایی بود که به پیاده روی علاقه داشت و در جایی نوشت: پیاده روی در شهرهای کوچک مطالعه ی من است.
راهی دیگر برای کمتر سرک کشیدن به تلفن همراه خاموش کردن نوتیفیکیشن (اعلانات) است.با هربار به صدا درآمدن صدای تلفن همراه تمرکز شما بهم میخورد و به سمت آن میروید تا پیام را پاسخ دهید اما با خاموش کردن اعلانات ساعت خاصی برای چک کردن تلفن همراه خود در نظر میگیرید و در زمان های دیگر در جریان زندگی هستید و با تمرکز کار میکنید. این اتفاق باعث میشود که شما با پیام های متنی سطحی همیشه در دسترس نباشید و با شما تماس بگیرند و به تقویت شدن روابط شما کمک میکند.اگر کسی با شما کار فوری داشته باشد میتواند تماس بگیرد ، در غیر اینصورت نیازی نیست هر لحظه تلفن خود را چک کنید تا به پیام ها پاسخ دهید.این حرف هرگونه نگرانی باقی مانده بابت در دسترس نبودن تان را رفع کرده و در عین حال شما را از وظیفه دائمی جواب دادن به پیام ها معاف میکند.
شما میتوانید تفریح های با کبفبت نیز داشته باشید.یک تفریح با کیفیت سه ویژگی دارد که اولین آن فعالیت های فعالانه است.چقدر زندگی زشت و افسرده باری خواهد بود اگر یک گوشه بشینیم یا لم بدهیم و به صفحات نورانی تلویزیون یا موبایل نگاه کنیم.چندش تر از این نمی شود.بوکس بازی کنید ، با خانواده بازی کنید، خانه را تمیز کنید و… .این نوع فعالیت ها برای سلامت روان شما عالیست.راه دیگر برای داشتن تفریح با کیفیت به جای استفاده از فناوری این است که ازمهارت تان برای ایجاد چیزی ارزشمند استفاده کنید.میتوانید چیزی بسازید. نه الزاما ساخت یک شی ، بلکه ساخت یک رفتار ارزشمند.ساز بزنید ، آموزش دهید ، نجاری کنید یا وسایلی از خانه را رنگ بزنید. ساختن چیزهاست که از ما انسان میسازد و این کار با رضایت عمیق درونی ما رابطه مستقیمی دارد.به قول روگووسکی: نشانه های خوبی از خودتان به جا بگذارید.ویژگی سوم یک تفریح باکیفیت نیز ایجاد تعاملات اجتماعی غنی است. ما انسان ها به صورت ذاتی به نعامل علاقه مندیم. حتی آمارها نشان داده افراد علاقه بیشتری دارند در کلاس های ورزشی گروهی شرکت کنند تا اینکه کلاس ورزشی خصوصی داشته باشند.موفق ترین فعالیت ها در تفریح های اجتماعی دو ویزگی دارند. اول اینکه در آنها باید با افراد دیگر ارتباط برقرار کنید و دوم اینکه این نوع فعالیت نوعی ساختار کلی برای تعامل اجتماعی ایجاد کند مانند اصطلاحات درون گروهی تان یا اهداف مشترکی که دارید. این موارد باعث قوی تر شدن پیوند اعضای گروه خواهد شد.
این نکات و فعالیت هایی که اشاره شد کمک می کنند تا حفره هایی از زندگی شما پر شود که تاکنون توسط ابزارهای دیجیتالی پر می شدند و فناوری های جدید را از حالا به بعد نه بر حسب عادت که بر حسب نیاز استفاده خواهید کرد.

تنها دانستن این موضوعات کافی نیست و عمل کردن به آنها لازمه پیشرفت است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *