مصاحبه با جناب آقای حسن فخاری
ورزشی هندبال یکی از پرطرفدار ترین ورزش های استان اصفهان است که از سالهای بسیار دور تا کنون در رقابت های مختلف کشوری عناوین بسیار زیاد تیمی و انفرادی را بدست آورده و مربیان ، داوران و بازیکنان بزرگی را نیز پرورش داده و به همین دلیل قطب هندبال ایران نام گرفته است. هندبال در ایران یکی از ورزش هایی ست که تعداد بسیار زیادی لژیونر در سطوح بالای جهانی دارد. لیگ کشورهای فرانسه ، اسپانیا ، آلمان ، رومانی و مجارستان از جمله لیگ های معتبر هندبال هستند که شاهد حضور و درخشش بازیکنان ایرانی در خود بودند.
در هفته ی گذشته هندبالیست های کشورمان در مسابقات قهرمانی هندبال آسیا که انتخابی جام جهانی۲۰۲۳ لهستان-سوئد نیز می باشد در عربستان شرکت کردند. حواشی این رقابت ها برای ما ایرانی از ماه ها قبل آغاز شده بود. زمانی که میزبانی این دوره از مسابقات ابتدای امر به ایران رسید اما با دخالت کشورهای مسند دار در کنفدراسیون هندبال آسیا به دلیل شیوع بیماری کرونا این میزبانی در آبان ماه امسال از ایران گرفته شد و به عربستان رسید.
فدراسیون هندبال جمهوری اسلامی ایران برای حضور قدرتمند در این دوره تمام تلاش خود را کرد و علاوه بر قرارداد با یک اسپانسر قدرمند با یک مربی برجسته ی اسپانیایی به نام مانوئل فرناندز به توافق رسید و راهی عربستان شد. در دور اول رقابت ها با تیم های استرالیا ، هند و عربستان همگروه شد و توانست با نتجه ۳۲ به ۱۰ از سد استرالیا ، ۴۲ به ۲۹ از سد هند بگذرد و با نتیجه ۲۰ به ۲۴ عربستان مدعی را از پیش رو برداشت. ملی پوشان هندبال ایران در دور دوم رقابت ها با عراق ، بحرین و کویت همگروه شدند که عراق را ۲۸ بر ۲۵ از پیش رو برداشتند و کویت را با گل ثانیه آخری سجاد استکی با نتیجه ۲۶ بر ۲۷ شکست دادند تا با این برد حضور شیر بچه های هندبال ایران در جام جهانی ۲۰۲۳ لهستان-سوئد قطعی شود.این رقابت ها همچنان در عربستان درحال پیگیری است تا در نهایت قهرمان آسیا نیز مشخص شود.
به همین دلیل مصاحبه ای صورت دادیم با جناب آقای حسن افتخاری ، رئیس هیات هندبال استان اصفهان و سرمربی تیم ملی هندبال ساحلی ایران.
- چند نفر حرفه ای و نیمه حرفه ای در استان اصفهان هندبال بازی میکنند؟
در بخش آقایان سه تیم فولاد مبارکه سپاهان، ذوب آهن و سپاهان نوین در لیگ برتر حضور دارند که یک سوم از کل تیم های حاضر در لیگ برتر از استان اصفهان هستند و به ترتیب ربته های دوم ، سوم و پنجم را در اختیار دارند. سه تیم گیتی پسند ، پرواز هوانیروز و کاشان حضور دارند که در این شش تیم حدود ۲۰۰ نفر بازیکن و کادر فنی بصورت حرفه ای درحال فعالیت هستند و در لیگ دسته دو تیم های امید اصفهان و شاهین شهر با حدودا ۵۰ نفر بازیکن و کادرفنی بصورت نیمه حرفه ای فعالیت میکنند.در بخش بانوان نیز تیم سپاهان در لیگ برتر ، ذوب آهن و ریف در دسته یک و کاشان در لیگ دسته دو رقابت میکنند که حدودا روی هم رفته۱۰۰ نفر کادرفنی و بازیکن دارند. تمامی این آمار و ارقام جدای از تیم های پایه هستند که در شهرستان های اصفهان ، فلاورجان ، نجف آباد ، خمینی شهر ، برخوار ، شاهین شهر ، کاشان ، لنجان ، آران و بیدگل و مبارکه در دو بخش آقایان و بانوان فعالیت میکنند.همچنین کمپ های آموزش هندبال در مدارس نیز وجود دارد که زیر نظر آموزش پرورش فعالیت میکنند.
- آیا امکانات موجود در اصفهان جوابگوی تقاضای شهروندان مخصوصا در محلات کم بضاعت میباشد؟
خیر. امکانات به هیچ وجه پاسخگوی نیاز جامعه هندبال نیست و اکثر سابقات ما در سالن شهید سجادی برگزار میشود. با توجه به علاقه ی شهروندان و فعالیت گسترده ی هیات های هندبال شهرستان ها در سراسر استان، ما به امکانات و حمایت های بیشتر از طرف مسئولین نیاز داریم.
- درباره تیم ملی این دوره برایمان بگویید.
با توجه به اینکه در ۲ سال گذشته کرونا به شدت تمام ورزش ها را تحت تاثیر قرارداد و هندبال هم از این قاعده ستثنا نبود تیم ها و ورزشکاران خیلی اذیت شدند، نحوه برگزاری لیگ تحت تاثیر قرارگرفت و باعث افت چشم گیر در ورزش شد ولی تیم ملی با مربی اسپانیایی خودش ، مانوئل فرناندز، نتایج قابل توجه و خوبی را کسب کرد. مربی تیم ملی به خوبی لیگ را زیر نظر داشت و آنالیز کرد و بیشتر بازیکنان تیم ملی هم از دل لیگ داخلی ایران انتخاب شده بودند. تفاوت دیگر تیم ملی این دوره با دوره های قبل استفاده کمتر از لژیونر ها بود که باعث شد هماهنگی بیشتری بین بازیکنان ایجاد شود. کلا ما سه لژیونر را در این دوره همراه خود داشتیم. سجاداستکی ، پویانوروزی و افشین صادقی سه لزیونر ما بودند و مابقی از تیم های داخلی انتخاب شدند. اصلی ترین اتفاق گرفتن سهمیه مسابقات جهانی بود که خدا رو شکر این اتفاق خوب بعد از جام جهانی ۲۰۱۴ دوباره برای هندبال کشورمان رقم خورد و این سهمیه را گرفتیم.
- چند نفر از بازیکنان تیم ملی از هندبال اصفهان بودند؟
از کادر تیم آقایان کیوان صادقی و محسن طاهری به عنوان مدیرفنی و دستیارفنی ؛ کیارش طاهری ، محمد کیانی و سجاد استکی نیز اهل اصفهان هستند. از بازیکنان تیم سپاهان علاوه بر کیارش طاهری و محمد کیانی ، محمد سیاوشی ، مجتبی حیدرپور ، یاسین کبیریان و محمدرضا اورائی و از تیم ذوب آهن مهرداد صمصامی نیز حضور داشتند.
- از صعود تیم ملی به جام جهانی چه سودی به فدراسیون ایران و هیات هندبال اصفهان میرسد؟
سود مالی مانند فوتبال که نمیرسد.در فوتبال به فدراسیون ها و باشگاه هایی که بازیکن در جام جهانی دارند پول میدهند چون فوتبال یک صنعت بزرگ و جدا از ورزش است. در واقع تیم ملی ویترین هر ورزش محسوب میشود و با موفقیت های ملی در هر ورزش دیدگاه و رویکرد های سازمان های مربوطه ، چه ملی و چه بین المللی ، نسبت به آن فدراسیون تغییر میکند. از کمیته ملی المپیک گرفته تا کنفدراسیون هندبال آسیا، همگی دید متفاوتی به ما خواهند داشت. مردم هم هندبال را به عنوان مسیر دیگری برای موفقیت فرزندان شان می پذیرند و نسبت به قبل استقبال بیشتری از این رشته می شود.حتی اسپانسرهای بزرگتری که در این رشته میخواهند وارد شوند و سرمایه گذاری کنند با اشتیاق و رغبت بیشتر می آیند.
- با موفقیت های قبلی هندبال چه تاثیر چشمگیری در برخورد مردم و سازمان ها به هندبال دیده شده؟
این بها و اعتباری که الان هندبال در این شهر دارد بخاطر موفقیت های قبلی ست که بدست آمده.الان بیش از ۱۰ سال است که رتبه بندی هیات های ورزشی استان بر اساس تعداد تیم های فرستاده شده در رقابت ها ، جذب اسپانسر، تعداد میزبانی های مسابقات ، برگزاری رقابت های بین المللی ،میزبانی اردوهای تیم ملی، گردهمایی ها ، کلاس ها و سمینارها انجام میشود ، هرسال هیات هندبال اصفهان رتبه اول را بدست می آورد. در کل شرکت در مسابقات بین المللی همیشه روی مردم تاثیر مثبت دارد چون به دنبال اثبات و نشان دادن هویت خود و ظرفیت بالای هندبال کشورشان در عرصه های بین المللی هستند. نمونه بارز آن حضور تیم ملی هندبال بانوان در جام جهانی اسپانیا که همین چندماه پیش بود ، با اینکه اولین حضور بود ، نتایج جالبی هم نگرفتند اما مردم بسیار مشتاق بودند از اینکه کشورشان در میدان های جهانی رقابت میکند.
- آیا رشد هندبال بدون حضور بنگاه های اقتصادی امکان پذیر است؟
در رده سنی های پایه بله؛ پول سالن ورزشی از شهریه بازکنان در می آید اما زمانی که به رده سنی نوجوانان و جوانان می رسند پول نیاز است تا بازیکن رشد کند و امکانات در اختیارش قرار گیرد.در حال حاضر ذوب آهن و سپاهان باشگاه هایی با قدمت ۵۰ و ۳۰ ساله ای هستند که از متدهای خارجی در اداره کردن خودشان استقاده میکنند ، چارت سازمانی دارند و از نظر منابع به دوت وصل اند اما تیم ها در شهر های دیگر سرمایه گذار ندارند چون مشوقی برای سرمایه گذاری ورزشی نیست. این اشکال از قانون کشورماست. در کشور های خارجی دولت برای سرمایه گذارهای ورزشی و اسپانسر ها آپشن در نظر میگیرد که انگیزه برای پول خرج کردن در ورزش را داشته باشند و با این روش ها دولت ها بصورت غیرمستقیم در ورزش هزینه میکنند.واقعا هیچ انگیزه ای برای سرمایه گذاری در ورزش نیست؛ تلویزیون دارند؟ حمایت د.لتی دارند؟ مشوق مالی دارند؟ چه چیزی عایدشان میشود بعد از سرمایه گذاری؟ اصلا سرمایه گذاری محسوب نمیشود. هنوز ورزش ما مثل یک بنگاه خیریه دستش جلوی دیگران دراز است که شاید پولی برای شرکت در مسابقات به او بدهند. در قانون کشور خیلی از مسائل دیگر دیده شده که اجرا نمیشود و به همین دلیل است که ورزش ما از نظر مالی مشکلات زیادی دارد.مشکل دیگر هم این است که برخی ادارات به جای موازی کاری در ورزش باید به دنبال همگرایی و همکاری در این زمینه باشند تا نیاز های ورزش رفع شود و نتایج مطلوب تری بدست بیاوریم.