11 فروردین 1401
saJad .z ‌‌

تاثیر سرمایه گزاری ورزشی دولت در رشد اقتصاد اصفهان

ورزش و تفریحات سالم به عنوان یک صنعت پردرآمد، به طور مستقیم و غیرمستقیم در توسعه کشورهاي دنیا نقش دارند. در حال حاضر ورزش و تفریحات سالم در کشورهاي توسعه یافته، یک صنعت مهم و عامل اثرگذار در رشد اقتصادي این کشورهاست. ورزش یکی از بزرگترین و پردرآمدترین صنایع در قرن 21 به شمار میرود. صنعت ورزش به سرعت جهانی شده و قلمرو آن همه جا را تسخیر کرده است. این صنعت با همه جنبه هاي اقتصادي آن از جمله رسانه هاي گروهی، پوشاك وغذا و… توانسته است سهم عمده اي از GDP کشورها را به دست آورد؛ به طوري که سهم صنعت ورزش از GDP ،در برخی از کشورهاي پیشرفته بیش از 2 درصد گزارش شده و جایگاه این صنعت را در بین دیگر صنایع ارتقاء بخشیده است.

تحولات گوناگون طی چند دهه اخیر بخصوص در بخش صنعت و فناوري، بر رابطه بین اقتصاد و ورزش تأثیر گذاشته چنانکه امروز حجم پول در گردش، در بخش صنعت فراغت به طور عام و در بخش ورزش به طور خاص، ورزش را به یکی از شیوه هاي کسب درآمد ملی و منطقه اي تبدیل کرده که چشم پوشی از آن امکان پذیر نیست.

لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است. چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد.

بررسی ها در جوامع پیشرفته نشان دادهاند که ورزش از عوامل تأثیرگذار در رشد و توسعه اقتصادي- اجتماعی شهرهای بزرگ، در آینده خواهد بود. ورزش با ایجاد مکانیسم هاي مؤثر به طور مستقیم و غیرمستقیم بر اقتصاد تأثیر گذاشته که این تأثیرات شامل موارد زیر میباشد :

  • ورزش باعث افزایش سطح سلامت و تندرستی در میان افراد جامعه میشود و افزایش سطح سلامت با تأثیر بر سرمایه انسانی و نیز سرمایه اجتماعی، سبب افزایش سطح بهره وري اقتصادي در بخش هاي تولیدي و خدماتی میگردد
  • گسترش ورزش سبب افزایش سطح سلامت شده و هزینه هاي بهداشتی، درمانی و هزینه هاي جانبی آن را در جامعه کاهش میدهد.
  • افزایش چشمگیر شاغلان در بخش ورزش که بر روند جاري اقتصاد حاکم بر شهرها، بخصوص شهرها پیشرفته تأثیر گذاشته و از حجم بیکاران در حال افزایش را کاسته است.
  • از ورزش به عنوان ابزاري مؤثر براي بازاریابی و فروش کالاهاي ورزشی و غیر ورزشی استفاده میشود
  • سرمایه هاي پولی و مالی به بازارهاي داخلی از طریق برگزاري مسابقات ورزشی در سطح ملی، منطقه اي و بین المللی وارد میشود.
  • لورم ایپسوم 6
  • لورم ایپسوم 7
  • لورم ایپسوم 8
  • لورم ایپسوم 9

بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم سرمایه گذاري در ورزش و تأثیر آن بر روي رشد و توسعه اقتصادي، یک مساله بسیار شهرهای بزرگ میباشد. کانادا، انگلیس و آمریکا از جمله کشورهایی هستند که تحقیقات گسترده اي در این زمینه انجام داده اند. صنعت ورزش در آمریکا و ایالت های آن نوعی ماشین اقتصادي است که سالانه میلیون ها دلار درآمد دارد. به دنبال سرمایه گذاري در ورزش، میزان اشتغال مستقیم و غیرمستقیم افزایش مییابد و در کنار آن، امکان جذب درآمد از طریق برگزاري مسابقات بین المللی، جذب گردشگران و سطح سلامت و بهداشت جسمی و روانی جامعه افزایش می یابد. مانع اصلی در روند سرمایه گذاري در بخش ورزش کشورها عدم رؤیت منافع قابل برگشت حاصل از این سرمایه گذاري به صورت مستقیم میباشد. در حالی که نگرش مثبت به ورزش و امور جنبی آن سودهاي سرشاري را به طور مستقیم و غیرمستقیم در آینده نصیب آنان مینماید. وجود نگرش مثبت در جوامع پیشرفته نسبت به ورزش، سبب سرمایه گذاري در این امر به منظور بالا بردن سطح سلامت و تندرستی و تأثیر بر افزایش سطح بهره وري در تولید میشود و همچنین بر سرمایه انسانی و اجتماعی هم اثر میگذارد. همین امر سبب شده که رفته رفته بیشتر کشورهایی که قبلاً توجه چندانی به آن نشان نمیدادند، سهمی رو به افزایش براي سرمایه گذاري در امور ورزشی قائل شوند. ورزش یک سرمایه گذاري درازمدت است که اثر آن در رشد و توسعه معلوم و محرز است. سرمایه گذاري در ورزش از جمله سرمایه گذاري هایی است که داراي دوران باروري کوتاه مدت و درازمدت میباشد. که با پرداختن به آن میتوان نتایج اجتماعی، فرهنگی و اقتصادي شایان توجهی را به دست آورد و در تأمین نیازهاي جامعه و رفاه همشهریان اصفهانی کوشید.

لورم ایپسوم متنی ساختگی با تولید نامفهوم

اصل اقتصاد رفاه، دلیلی است براي اینکه دولت در ورزش دخالت کند. بازار آزاد یا بخش خصوصی در خیلی از موارد موفق عمل میکند اما در تأثیر کامل آن بر رفاه جامعه شکست خورده است. در مقوله شکست بازار در ورزش دو موضوع مطرح میباشد: بهره وري و عدالت. ورزش اثرات اجتماعی بیشتري نسبت به اثرات فردي ایجاد میکند لذا بازار ممکن است براي مشارکت کننده در ورزش کارا باشد اما براي اجتماع نیست. بازار آزاد، ارزش مشارکت افراد و هزینه آن را محاسبه میکند اما در محاسبه ارزش افزوده اجتماعی آن ناتوان است. بنابراین خروجی مناسب اجتماعی به وسیله بازار تولید نخواهد شد. توزیع منابع و مصارف توسط بازار یا بخش خصوصی ممکن است مطابق اهدافی نباشد که دولت در مورد عدالت در نظر دارد و بازار در این مورد بی عدالت است و لذا دولت به این دلیل در ورزش حضور پیدا کرده و پیگیر اعطاي یارانه به مصرف کننده و یا تولید کننده ورزش میباشد تا بتواند به عدالت بیشتري در مورد توزیع منابع و فرصت هاي ورزشی دست یابد. موارد شکست بازار و لزوم دخالت دولت در ورزش عبارتند از: ایجاد سلامتی در جامعه، کاهش جرم، ورود در تنظیم بازار کالاهاي عمومی و رعایت عدالت.

ایجاد سلامتی در جامعه: رابطه بین مشارکت در ورزش و سلامتی جامعه، یکی از دلایل اصلی براي افزایش سهم دولت در ورزش میباشد که باعث میشود سلامتی فکري و جسمی در جامعه ایجاد شود. مشارکت در ورزش از وقوع بسیاري از بیماري ها از جمله مشکلات قلبی، ایجاد فشار خون، چاقی، دیابت، اضطراب، افسردگی و آسم جلوگیري میکند. مطالعات مختلفی در مورد مشارکت در ورزش و سلامتی انجام شده که نشان دهنده این است که مشارکت در ورزش سلامتی ایجاد میکند و مشارکت کننده در ورزش زندگی باکیفیتی دارد و چون بخش خصوصی در این حوزه وارد نمیشود، حضور دولت اجتناب ناپذیر است. نتیجه گیري میشود که مشارکت کنندگان در ورزش در بسیاري از کارهاي غیر ورزشی نیز مشارکت و موفقیت بالایی دارند و این همان سود سرمایه گذاري است

ورزش و کاهش جرم: مشارکت در ورزش، زندگی بسیاري از کسانی را که در صورت عدم شرکت در ورزش بالقوه به سمت بزهکاري و جرم میروند، بهبود میدهد. یکی از گروه هاي هدف که اغلب به وسیله هدایت کنندگان ورزشی انتخاب میشوند، جوانان هستند؛ بخصوص مردان جوان. ایجاد فرصت هاي ورزشی، باعث خواهد شد که چنین گروه هایی به سمت خلاف و جرم و بزه حرکت نکنند. اگر انرژي و تلاش این افراد به سمت فراغت سودمندي مثل ورزش سوق داده شود، بزهکاري را کاهش داده و نه تنها باعث سودمندي این افراد میگردد بلکه جامعه نیز نفع میبرد. در واقع این سود، براي خود فرد ، براي افراد قربانی جرم و در جهت آسایش جامعه ایجاد میگردد. دولت براي جلوگیري از چنین ریسک هایی باید یارانه ورزش پرداخت کند زیرا یکی از وظایف دولت ایجاد امنیت در جامعه میباشد و براي ایجاد امنیت، پیشگیري بهتر از درمان است.

ورزش به عنوان کالاي عمومی: بسیاري از ورزش ها به عنوان کالاي عمومی مطرح میباشد. مهمترین مشخصه این کالاها عدم تفکیک پذیري و عدم امکان مستثنی کردن مصرف میباشد. عدم تفکیک پذیري بدین معناست که مصرف یک شخص از مصرف شخص دیگر در همان زمان و از همان محصول جلوگیري نمیکند. عدم قابلیت مستثنا کردن نیز بدین معناست که نمیتوان از لذت بردن هیچ مصرف کنندهاي جلوگیري کرد. تحت این شرایط، تهیه کالا توسط بخش خصوصی قابل توجیه نیست و لذا کالاي عمومی توسط بخش خصوصی ارائه نخواهد شد. به عنوان مثال موفقیت هاي ورزشی چه در سطح ملی و چه محلی، یک کالاي عمومی است که نه تنها روحیه جامعه را بالا میبرد بلکه جوانان را به مشارکت فعال در ورزش تشویق میکند. به دلیل فواید حاصل از این موفقیت هاي ورزشی (افزایش روحیه و…) نمیتوان از احساس شادي کردن هیچکس جلوگیري کرد و قابل مستثنا کردن نیست. به دلیل اینکه هیچ تداخل و ازدحامی براي لذت بردن از این موضوع قابل تصور نیست لذا رقابتی نیز وجود ندارد. بازار آزاد چنین کالاهایی را خیلی کم تولید میکند؛ زیرا مصرف کنندگان همیشه علاقه به استفاده از خدمات رایگان را دارند ؛ پس لازم است دولت در این حوزه سرمایه گذاري کند.

عدالت در ورزش: یکی از دلایلی که دولت در ورزش دخالت میکند، این است که بخش خصوصی یا بازار آزاد در تخصیص منابع، عدالت را رعایت نمیکنند و طبیعت جمعی فواید مصرفی ورزش را در نظر نمی گیرند. تمام بحث هاي بهره وري در اینجا بدان معناست که چگونه با تغییر در تخصیص منابع، رفاه اجتماعی افزایش یابد. عدالت به کل رفاه اجتماعی مربوط نیست اما در اینکه چگونه این رفاه اجتماعی بین جامعه توزیع شود، بحث عدالت مطرح میگردد. بحث عدالت براي دخالت دولت در بازار ورزش، براي این است که فواید حاصل از مشارکت در ورزش به طور یکسان توزیع شود. بارز ترین هدف عدالت در ورزش شعار “ورزش براي همه” میباشد و لذا این شعار توجیهی براي دادن یارانه و دخالت دولت در بحث ورزش میباشد.

لورم ایپسوم متنی ساختگی

با توجه به تحقیقات داخلی انجام شده در این زمینه، در بلند مدت سرمایه گذاري دولت در ورزش بر رشد اقتصادي شهر اصفهان اثر معنی داري ندارد. با توجه به اینکه ورزش در دنیا به سمت یک کالاي اقتصادي در حال حرکت است و ایران هنوز اول راه میباشد و نیاز به سرمایه گذاري زیادي در این زمینه میطلبد، لذا پیشنهاد می شود دولت با سرمایه گذاري در زیرساخت هاي ورزشی و همچنین آموزش آن، چه در سطح ورزش عمومی و چه در سطح حرفه اي، زمینه را براي اثرگذاري ورزش در رشد اقتصادي فراهم نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *